Superfoods – skarbnica substancji odżywczych

Superfoods to żywność o wyjątkowo dużej zawartości składników odżywczych. Jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko chorób serca, podnoszą odporność i zmniejszają stany zapalne. Wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Borówki, łosoś, jarmuż i acai to tylko kilka przykładów produktów, które otrzymały etykietę „superfood”. Jednak nie ma ustalonych kryteriów określania, co jest, a co nie jest superfoods.

Czy superfoods to klucz do zdrowia?

Żadne pożywienie nie jest w stanie zapewnić wszystkich składników odżywczych ani energii potrzebnej do odżywienia organizmu. Również nie wyleczy chorób. Jednak zdrowa i różnorodna dieta (bez przetworzonej żywności i tej bogatej w cukier) może pomóc zrównoważyć poziom cukru we krwi, utrzymać zdrową wagę i walczyć z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, a nawet rak. Składniki odżywcze zawarte w pokarmach mogą dodać energii i poprawić cerę, wygląd włosów i paznokci.

Superfoods – składniki odżywcze

Superfoods zawiera wiele składniki odżywcze, są to między innymi:

  • przeciwutleniacze, które chronią przed rakiem,
  • zdrowe tłuszcze, zapobiegające chorobom serca,
  • błonnik, zapobiegający cukrzycy i kłopotom z trawieniem,
  • fitochemikalia – substancje chemiczne w roślinach odpowiedzialne za kolory i zapachy – wpływające dobrze na zdrowie.

Jagody – topowy produkt superfoods

Lista produktów superfoods jest bardzo długa. Na samym jej szczycie plasują się jagody:

  • Jagody acai: są to małe, ciemnofioletowe jagody uprawiane w Ameryce Południowej. Zawierają 19 aminokwasów i wiele przeciwutleniaczy. Jagody: są bogate w błonnik, mangan i witaminę K. Żurawina jest bogata w flawonoidy, które pomagają zmniejszyć ryzyko infekcji dróg moczowych.
  • Jagody Goji: to małe czerwone jagody pochodzące z Azji, które są bogate w witaminę C i E, a także wiele różnych rodzajów flawonoidów. Są często stosowane w medycynie wschodniej w leczeniu cukrzycy i nadciśnienia oraz w utrzymaniu zdrowia oczu, wątroby i nerek